Dobry olej z pestek dyni - naturalny, niefiltrowany, nierafinowany, tłoczony na zimno, z Warmii i Mazur
Naturalny olej z pestek dyni tłoczony na zimno do kupienia w butelce o pojemności 250 i 500 ml.
Sekretem wyjątkowego smaku i zachowani wszystkich walorów zdrowotnych jest tłoczenie oleju jednocześnie z dwóch odmian dyni: oleistej odmiany bezłuskowej oraz dyni zwyczajnej. Dzięki temu tłoczenie może odbywać się w niskiej temperaturze i bez prażenia pestek. Pozwala to na zamknięcie w jednej butelce zalet obu odmian dyni, a przede wszystkim przeciwpasożytniczą kukurbitacynę zawartą w osłonce dyni zwyczajnej.
Na co dobry jest olej z pestek dyni tłoczony na zimo?
Dobry olej z pestek dyni tłoczony na zimno jest bardzo zdrowy - nazywany jest nawet Zielonym Złotem. A dzięki zachowaniu jak najbardziej naturalnej formuły - olej z Warmii i Mazur jest nie tylko tłoczony na zimno, ale też niefiltrowany i nierafinowany - jego prozdrowotne walory są wręcz zaskakujące.
Przede wszystkim dobry olej z pestek dyni tłoczony na zimno:
- zawiera witaminy E, D i B,
- jest bogaty w kwasy omega 6 i 9,
- oraz w selen i cynk,
- działa przeciwpasożytniczo (dzięki zawartości kukurbitacyny),
- wspiera leczenie chorób prostaty,
- jest wskazany w chorobie wrzodowej żołądka,
- ma pozytywny wpływ na stan zdrowia osób chorujących na zespołu jelita wrażliwego.
ZOBACZ INNE OLEJE TŁOCZONE W SZUWARACH
Zalety niefiltrowanego i nierafinowanego dobrego oleju z pestek dyni
Olej niefiltrowany i nierafinowany zachowuje wszystkie swoje naturalne właściwości prozdrowotne i smakowe.
Po wytłoczeniu poddawany jest jedynie procesowi naturalnej sedymentacji - cięższe cząsteczki opadają na dno pod wpływem grawitacji.
Ponieważ olej jest niefiltrowany, w butelce możesz natrafić na pozostałości po tłoczeniu - okruszki ziaren czy niewielkie ilości osadu. Nie wyrzucaj ich, bo to samo dobro i cenne składniki! Po prostu przed użyciem potrząśnij butelką, żeby nic się nie zmarnowało.
WSZYSTKIE SMAKOŁYKI OD MAĆKA ŻURKA
Olejarnia i pasieka z Warmii
Oleje wytwarzane są w niedużym gospodarstwo pszczelarsko-olejarskie położonym nad brzegiem rzeki Łyny w samym sercu Warmii. Założył je w 2005 roku Maciek Żurek, miłośnik tradycji i pasjonat pszczelarstwa.
By zapewnić swoim pszczołom jak najbardziej naturalne pożytki, Maciek posiał na swoim polu rzepak. Chciał mieć pewność, że miód będzie pochodził z upraw zrównoważonych, bez roundapu i innych agresywnych metod rolniczych.
A od własnego pola rzepaku do przydomowej olejarni jest już tylko jeden krok. Do wytwarzania oleju używa też nasion i pestek roślin uprawianych przez zaprzyjaźnionych rolników.
SPRAWDŹ EKOLOGICZNE ŚRODKI DO SPRZĄTANIA
Tłoczenie oleju na zimno
Do tłoczenia warmińskich olejów służy nieduża prasa ślimakowa.
Nieduża, więc i niezbyt wydajna, ale dzięki temu w powolnym procesie tłoczenia nie generuje wysokiej temperatury. Olej pozyskiwany jest w temperaturze znacznie poniżej 40 st. C - dlatego zachowuje wszystkie swoje smakowe i prozdrowotne wartości.
Z tego samego powodu w olejarni Maćka Żurka olej nie jest filtrowany.
Cząsteczki pod wpływem grawitacji opadają na dno, a olej znad osadu zlewany jest do buteleczek z ciemnego szkła i hermetycznie zakręcany.
AROMATERAPIA Z PÓL I ŁĄK - PACHNĄCE, NATURALNE, Z ZIOŁAMI
Dla kogo? Olej z pestek dyni tłoczony na zimno doskonale sprawdza się w diecie osób z problemami trawiennymi i chorobami prostaty. Ze względu na działanie przeciwpasożytnicze jest bardzo wskazany także dla dzieci. A wszyscy powinni go używać, bo jest smaczny i zdrowy.
Specyfikacja
Pojemność 250 albo 500 ml
Smak: olej z pestek słonecznika tłoczony na zimno
Dodatkowe informacje: olej nierafinowany i niefiltrowany. Osad i pozostałości ziaren są produktami naturalnymi i wzbogacają smak oraz wartości prozdrowotne. Przed użyciem wstrząsnąć
Opakowanie: butelka z ciemnego szkła zakręcana
Olej do stosowania na zimno - doskonały do sałatek, sosów i a nawet lodów waniliowych